назад до блогу
ZLAM

ZLAM

Зірки українського та легенди світового предметного дизайну, картини сучасних українських художників – резидентів найзагадковішої галереї «ЦЕХ» – об’єднали у виставку-історію ZLAM: art meets design.

З 27 серпня по 13 вересня 2020 р. у виставковому просторі D.HUB відбуватиметься арт-подія ZLAM. Ідея виставки – відобразити вплив зламних моментів на творчість художників та предметних дизайнерів. Головним дизайнером виставки ZLAM став відомий український дизайнер інтер’єрів Юрій Зименко. За допомогою гри світла, використання кольорів, звукових та візуальних ефектів Юрій позначує поштовх зламу, а живопис показує в колаборації з предметами інтер’єру. 

Кожен з експонатів має особливість: наприклад, робота «Ліс» художника Миколи Білоуса має чотири метри заввишки і є однією з найвищих картин. А для шафи Юрія Зименка з колекції Numbers Game, яка існує в єдиному екземплярі, вручну виточувалися не тільки латунні цифри, але й спеціальні ніші під них. Також глядачі вперше побачать деякі роботи в живу. Вперше експонуватимуться картина Рустама Мірзоєва «Спека», яка прибуде з приватної колекції, крісла Святослава Зброя Bubble та Дмитра Сівака Yellow Brick. 

«Ми вже настільки звикли до комфорту та функціональності наших меблів, освітлення, предметів інтер’єру, що не замислюємося, чому вони виглядають саме так, хто першим придумав таку форму, додумався використати саме цей матеріал. Але в історії людства ставалися злами, які спонукали до створення нових речей, – розповідає організаторка виставки ZLAM, креативна директорка ТЦ Домосфера та D.HUB Наталія Кравець. – Наприклад, відоме подружжя дизайнерів Чарльз та Рей Імзи винайшли технологію формовки фанери, коли на замовлення ВМФ США експериментували з виготовленням біоморфних шин для підтримки кінцівок солдатів, поранених під час 2-гої Світової війни. Технологія та матеріал виявилися настільки вдалими, що й дотепер використовуються у виробництві. На виставці ж ZLAM буде представлено культове крісло Імзів – Lounge Chair, яке журнал Time оголосив кращим предметом дизайну ХХ ст.»

Не тільки суспільні зворушення стають каталізатором створення нового. Особисті проблеми, пристрасті, залежності теж намагаються ламати людину. «Історія сучасного українського художника Євгена Петрова – приклад того, як справжній злам спини у підлітковому віці закрив для Євгена двері у спортивну кар’єру, але відкрив у світ живопису, - говорить Олександр Щелущенко, директор «Галереї «ЦЕХ», співорганізатор виставки. – Першою картиною, яку написав Петров, була троянда для медсестри, яка його доглядала. А зараз – це єдиний художник, що розробив власний метод, за яким пише двометрові акварелі, що вражають деталізацією, неймовірно реалістичною грою кольорів та іронією сюжетів».

Протягом виставки на площі D.HUB відбуватимуться екскурсії, лекції українських дизайнерів, показ авторського кіно про художника Миколу Білоуса, який винайшов унікальний метод гармонізації кольорів, дискусії між дизайнерами, мистецтвознавцями, галеристами, піарниками про місце та вибір предметів мистецтва в інтер’єрі, а також, що важливіше: контент або PR.

scroll to top
Поверніть пристрій