назад до блогу
Килими для Vandra Rugs

Килими для Vandra Rugs

Колекція килимів від Дизайн Студії Юрія Зіменко для шведського бренду Vаndra Rugs

Український дизайнер інтер'єрів Юрій Зіменко ексклюзивно для шведської компанії Vаndra Rugs створив колекцію килимів. Дебютна лінійка носить назву «Медитативних лінії» і складається з Rays ( «Промені») і Horizon ( «Горизонт»). Про килимах, що були представлені на минулому тижні в київському меблевому салоні Davis Casa.

Шведська компанія Vаndra Rugs займається виготовленням килимів ручної роботи з різних матеріалів за індивідуальними замовленнями. Виробник співпрацює з відомими дизайнерами, архітекторами та інтер'єрними студіями по всьому світу. Колаборація з українським дизайнером стала дебютною для компанії, як, власне, і колекція килимів для дизайнера Юрія, над якою він працював.

Останні 4 роки Юрій, крім своєї інтер'єрної практики, працював над створенням меблевих колекцій для двох українських брендів. Колаборація зі шведським брендом килимів стала справжнім експериментом для обох сторін. Експериментом, який за словами творців і самого дизайнера, увінчався успіхом.

Характерні для нашого часу динамічність та величезний обсяг інформації підштовхують кожного з нас до пошуку точки опори, до впорядкування простору навколо себе і внесення в повсякденне життя визначеності. Полем для експерименту часто стає домашній інтер'єр. Проявлятися дана концепція може в різних елементах інтер'єру: в кольорі стін, в меблях і декорі. Все це можна сказати про колекцію килимів, розроблених дизайн студією Юрія Зіменко для шведської компанії Vandra Rugs. Вирішити поставлене завдання дизайнеру допомагають формальні на перший погляд графічні елементи: лінія, кольорова пляма, сувора конфігурація об'єкта. Патерни, придумані Юрієм Зіменко, структурують простір і задають йому медитативний ритм. Високоякісні натуральні матеріали (в даному випадку - вовна) і ручна робота підсилюють енергетику виробів, закладену дизайнером.

Історія шведської компанії Vandra Rugs почалася ще за часів Джозефа Франка, в 1960 році, коли він замовив виготовлення бавовняного килима власного дизайну. До вашої подив, ткацьке ательє, де килими Vandra Rugs виробляються сьогодні, знаходиться в місті Каховка Херсонської області. Так склалося, що Лариса Боден, одна із засновників компанії Vandra Rugs, проживала в селі Любимівка, Каховського району, і шукала можливості створення робочих місць для жінок свого села. З майбутніми партнерами - Сіей Аттлінг і Марією Вадденберг Улссон, які займалися комплектацією інтер'єрів текстилем в Швеції і вже використовували в своїх інтер'єрах традиційні скандинавські килими, які на той момент виготовляли ткачі в Швеції - Лариса познайомилася в 2005 році завдяки своєму чоловікові - шведському бізнесменові.

Похилий вік шведських ткаль і високі витрати на виготовлення ручних виробів не дозволяли розширити виробництво килимів в Швеції і співпрацю з українськими жінками було найкращим рішенням для обох сторін. Були закуплені верстати в Швеції, і шведські ткалі Лайла і Барбра спочатку приїжджали в Любимівку, щоб навчити українських жінок премудростям їх ткацтва. Крок за кроком українські ткалі вдосконалювали свою майстерність. Компанія Vandra Rugs завжди була і є соціально відповідальною жіночою компанією, сьогодні тут працюють 31 жінка і тільки один чоловік.

Завдяки спільним проектам з фондом «Childhood Foundation» Королеви Швеції Сільвії, компанія Vandra Rugs почала співпрацювати з відомими скандинавськими дизайнерами, ніж та завоювала популярність. Ательє виготовляло дизайнерські килими, які продавалися через аукціони в Стокгольмі, а виручені гроші йшли на потреби дітей, яких підтримував Королівський фонд. Щороку в рамках міжнародних виставок компанія представляє нові колекції килимів, над створенням яких працювали і продовжують це робити такі відомі дизайнери як: Амі Катц, Ларс Нилссон, Єва Шілдт і інші. У 2019 їх коло увійшов український дизайнер інтер'єрів Юрій Зіменко, чому ми шалено раді.

scroll to top
Поверніть пристрій