назад до блогу
Чиказька школа

Чиказька школа

В історії мистецтва прийнято розрізняти не тільки стилі, але і напрямки, які з'являлися в тому чи іншому місті (країні) в силу певних політичних, соціальних та економічних причин. Одне з таких відгалужень – чиказька архітектурно-дизайнерська школа, розквіт якої припав на 1880-і – 1900-і роки.

Що саме робили архітектори Чикаго в ці роки? По-перше, сформулювали головну тезу архітектури всього ХХ століття – «форма слідує функції». По-друге, звичайно ж, працювали з формою хмарочоса, що являв собою просту

 багатоярусну металеву структуру (каркас), облицьовану цеглою та камінням й рясно декорована орнаментами на керамічних, кам'яних і литих чавунних елементах. У ті роки найяскравіші представники цього напрямку – Луїс Саллівен, Деніел Бернем і Данкмар Адлер будували конторські, торговельні та багатоквартирні житлові будинки, де самі проектували й інтер'єри.

Головні принципи (як декораторські, так і концептуальні) архітектури Чикаго кінця XIX століття відобразилися в дизайні інтер'єру в раціональності, строгості й одночасно любові до декоративних елементів. Ну і, звичайно ж, згадаємо про те, що саме чиказька школа породила органічну архітектуру, яку так люблять дизайн-студії Києва та всього світу.

Прикмети архітектурного напрямку:

- багатоповерхові будівлі;

- прості, зрозумілі форми;

- вертикальність ліній;

- великі вікна прямокутної форми;

- облицювання стін цеглою;

- орнаментальний декор;

- пишний декор з чавунних конструкцій

scroll to top
Поверніть пристрій